instagram seman cabin

aparat

whatsapp

telegram

youtube

googlemap

arian slide

تابلو فرمان آسانسور

تعریف و کاربرد تابلو فرمان آسانسور :

تابلوی فرمان آسانسور مهمترین قسمت الکترونیکی آسانسور می باشد که تمامی فرمان های حرکتی و ایمنی آسانسور را تحت کنترل دارد .با توجه به پیچدگی و تخصصی بودن بحث کنترل فرمان آسانسور و چگونگی عملکرد سیستم فرمان آسانسور و به دلیل سهولت در فهم کاربران غیر متخصص , وارد جزئیات عملکرد سیستم تابلوی فرمان نمی شویم و تنها مواردی که برای کاربران این سیستم اهمیت بیشتری دارد را مورد بررسی قرار می دهیم

یکی از مهمترین بخش‌های آسانسور، تابلو فرمان آسانسور است که در واقع می‌توان آن را مرکز پردازش سیستم دانست، چرا که دستور‌های لازم از طریق مدار فرمان به موتور فرستاده می‌شود و عملکرد موتور و مجموعه آسانسور وابسته به دستورات تابلو فرمان است. تابلو فرمان آسانسور انواع مختلفی دارد؛ دو نوع متداول این تابلو‌ها که در داخل کشور به طور گسترده استفاده می‌شوند، عبارتند از:

تابلو‌های فرمان دو سرعته(SPD2)

تابلو‌های فرمان درایو دار (VVVF)

تابلو دو سرعته(SPD2)

در آسانسور‌هایی که با تابلو فرمان دو سرعته کار می‌کنند، از موتور‌هایی استفاده می‌شود که دارای دو سیم پیچ بوده و لذا قادر به حرکت در دو سرعت مختلف هستند. نحوه عملکرد آن بدین صورت است که هنگام حرکت از حالت سکون، موتور با دور تند شروع به حرکت کرده و در زمان کوتاهی به سرعت مورد نظر (معمولا یک متر بر ثانیه) می‌رسد، و هنگام نزدیک شدن به سطح طبقه مورد نظر، به یکباره با تغییر دور موتور، سرعت آسانسور کاهش یافته (معمولا به نصف مقدار قبلی) و در مرحله بعد سرعت به صفر می‌رسد. با توجه به این توضیحات واضح است که با تغییر سرعت ناگهانی موتور، کابین آسانسور هنگام شروع به حرکت و توقف، جابجایی‌های ناگهانی خواهد داشت که این حالت مطلوب نبوده و حتی الامکان باید سعی نمود تا از این مشکل جلوگیری کرد. ضمنا با توجه به اینکه در این روش موتور آسانسور به طور مستقیم راه اندازی می‌شود، جریان راه اندازی ۵ تا ۷ برابر جریان نامی از سیم پیچ موتور عبور خواهد کرد که ضمن کاهش عمر موتور، مصرف برق آسانسور را افزایش خواهد داد.

تابلو‌های فرمان درایو دار (VVVF)

سیستم 3vf که به آن سیستم های دور متغییر نیز گفته می شود یکی از دستاورد های مهم در صنعت آسانسور بوده که در ادامه به برخی از مزایای این سیستم اشاره می کنیم.

درایو : دستگاهی است که با تغییر فرکانس باعث افزایش یا کاهش سرعت حرکت موتور می شود. در واقع اگر بخواهیم نمودار حرکتی آسانسورهای درایودار را ترسیم کنیم متوجه می شویم که نحوه حرکتی بر روی یک منحنی است ، یعنی به این شکل که آسانسور در لحظه استارد سرعت آن از صفر شروع می شود و با یک شتاب معیین در یک بازه زمانی تعریف شده به ماکسیمم سرعت نامی خود می رسد و سپس برای توقف نیز به همین شکل سرعت با یک شتاب معیین کاهش پیدا می کند تا سرعت به صفر برسد، که این امر باعث نرمی و حرکت بدون شک و تکان در این آسانسورها می شود.

دیگر مزایای این سیستم کاهش فشار های دینامیکی است که در استارتها و توقفهای آسانسور به سازه آسانسور وارد می شود که این امر خود نیز باعث کمتر شدن استهلاک آسانسور می شود

درایو یا کنترل دور موتور دستگاهی الکترونیکی است که می‌تواند با تغییر سطح ولتاژ و فرکانس، شرایط مطلوب جهت راه اندازی موتور‌ها را فراهم کند و قابلیت تغییر سرعت و گشتاور را در موتور ایجاد کند. در تابلو فرمان‌های درایو دار، با استفاده از یک دستگاه کنترل دور موتور (اینورتر) می‌توان شرایط مطلوب راه اندازی را ایجاد کرده و موتور آسانسور را به صورت نرم راه اندازی کرد. این درایو‌ها با تنظیم ولتاژ و فرکانس این امکان را ایجاد می‌کنند تا موتور به یکباره از سرعت صفر به سرعت نامی نرسد، بلکه با دور آهسته شروع به حرکت کرده و با افزایش تدریجی ولتاژ به سرعت نامی خود برسد. در سیستم‌هایی که تابلو فرمان توسط درایو کنترل می‌شود، دیگر با مشکل ضربه و تکان‌های ناگهانی کابین مواجه نخواهیم بود. .

مقایسه تابلو دو سرعته و تابلو درایودار

در تابلو‌های دوسرعته به دلیل حرکت و توقف ناگهانی موتور آسانسور، ضربه‌های ناگهانی به کابین وارد خواهد شد؛ این موضوع جدا از اینکه شرایط بدی را برای مسافران ایجاد می‌کند، با ضربه‌های ناگهانی وارد شد به موتور، باعث کاهش طول عمر آن خواهد شد. این تنش‌های مکانیکی می‌تواند طول عمر موتور را به نصف کاهش دهد؛ در حالیکه در تابلو‌های درایو دار، با راه اندازی نرم موتور توسط درایو، کابین به هنگام حرکت هیچ تکانی نخواهد داشت و سرعت آن با شیب ملایم افزایش خواهد یافت؛ لذا موتور در شرایطی ایده آل عمل می‌کند و طول عمر عادی خود را خواهد داشت. با توجه به جریان راه اندازی بالای موتور ها، در تابلو‌های دوسرعته با توجه به اینکه سیستمی برای محدود کردن این جریان وجود ندارد، در هنگام حرکت، موتور جریان بالایی از شبکه کشیده که این مسئله مشکلاتی را به وجود خواهد آورد از قبیل: جریان بالای راه اندازی که از سیم پیچ موتور عبور می‌کند، باعث گرم شدن سیم پیچ و کاهش یافتن عمر موتور به مرور زمان خواهد شد. همچنین با توجه با اینکه آسانسور دائما در حال حرکت و توقف است، این جریان بالا به هنگام راه اندازی منجر به افزایش مصرف برق آسانسور خواهد شد. جریان راه اندازی بالا هنگام شروع به حرکت، باعث نوسان ناگهانی ولتاژ شده و سایر مصرف کننده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ در حالیکه در سوی دیگر درایو‌ها با تنظیم ولتاژ و فرکانس، جریان راه اندازی را محدود کرده و از تاثیرات منفی ناشی از جریان راه اندازی بالا جلوگیری می‌کنند. مورد دیگری که میان این دو نوع تابلو فرمان تفاوت ایجاد می‌کند، سطح تراز کف کابین است. در تابلو فرمان دوسرعته، از آن جایی که سیستمی جهت تشخیص میزان بار وارده به موتور و تشخیص موقعیت آن وجود ندارد، سطح کف آسانسور نسبت به طبقات، با تغییر بار قرار داشته روی آن (تعداد افراد کابین) تغییر می‌کند؛ اما در سیستم‌های درایودار، درایو با فیدبک گرفتن از موتور، سطح ایده آل جهت توقف آسانسور را تعیین کرده و در هر حالتی هم سطح با طبقات قرار خواهد گرفت. در آسانسور‌های دو سرعته به دلیل تغییر سرعت موتور و همچنین باز و بسته شدن کنتاکت‌های کنتاکتور، آلودگی صوتی زیادی ایجاد خواهد شد در حالیکه که با استفاده از تابلو‌های درایودار، تغییر دور به صورت پله‌ای وجود نخواهد داشت و صدا‌های ناشی از کارکرد موتور به حداقل خواهد رسید. نوع موتور استفاده شده در این دو سیستم با یکدیگر متفاوت است. در سیستم دوسرعته برای ایجاد دو سرعت مختلف از موتور‌های با دو سیم پیچی استفاده می‌شود؛ اما در سیستم‌های VVVFمعمولا از موتور‌های با همین نام که برای این کار طراحی شده اند و فقط دارای یک سیم پیچی (و در نتیجه یک سرعت نامی) هستند، استفاده می‌شود. این موتور‌ها معمولا دارای شفت انکودر جهت تشخیص موقعیت آسانسور هستند. .

اجزای اصلی تابلو فرمان آسانسور

۱ . برد اصلی فرمان: که این بخش مربوط به کنترل فرمان و کنترل مدار های ایمنی می باشد.

۲ . برد کنترل فاز: این بخش نیز مسوئلیت کنترل فاز ازجمله جابه جایی فاز یا قطع یا ضعیف شدن فاز ها را بر عهده دارد.

۳. مدار قدرت یا کنتاکتورهای انتقال نیرو:

که این بخش دستور از برد اصلی یا مین برد می گیرد و وظیفه انتقال نیرو را به موتور آسانسور دارد. بخشهای گفته شده برای یک تابلو فرمان ساده می باشد که می توان به این تابلو های فرمان , درایو ( DRIVE ) که به آن سیستم های vvvf گفته میشود و یا همچنین سیستم بلک اوت ( Black out ) که به آن سیستم نجات اصطراری نیز گفته می شود افزوده شود .

اما دلایل تعویض تابلو های فرمان فرسوده چیست؟

1. مهمترین دلیل تعویض تابلو های فرمان آسانسور در ایران پایان یافتن وارانتی ( varanti ) و یا خدمات پس از فروش شرکت های تولید کننده تابلوهای فرمان می باشد که معمولا مدت زمان وارانتی این شرکت ها ۱۲ سال پس از زمان تولید می باشد . باید توجه داشت اگر زمان خدمات پس از فروش تابلوی فرمان شما به اتمام رسیده باشد در صورت عیب یافتن قطعات تابلو فرمان شما به خصوص برد

اصلی تابلوی فرمان , شما نمی توانید قطعه معیوب را از شرکت سازنده تهیه نمایید و ملزم به تعویض تابلو فرمان خواهید شد که این امر باعث از کار افتادن چند روزه آسانسور میشود .

۲. یکی دیگر از دلایل تعویض تابلو های فرمان آسانسور ها , ارتقاع دادن تابلو های فرمان به سیستم های جدید مانند 3vf , اضافه کردن سیستم نجات اضطراری و یا ارتقاع دادن به سیستم های دوبلکس و گروهی می باشد .

مقایسه قیمت تابلو آسانسور دو سرعته و قیمت تابلو فرمانآسانسور درایودار

در مورد هزینه راه اندازی این دو سیستم‌ها باید گفت که سیستم VVVF با توجه به وجود دستگاه اینورتر و قابلیت‌هایی که در اختیار کاربران قرار خواهد داد، هزینه اولیه بالاتری نسبت به سیستم دو سرعته خواهد داشت؛ اما باید این نکته را در نظر داشت که سیستم VVVF با بهینه سازی مصرف انرژی، قادر به صرفه جویی مصرف انرژی به میزان %۵۰ است؛ ضمن اینکه سیستم‌های VVVF استهلاک کمتری داشته و از نظر سرویس و نگهداری کم هزینه‌تر هستند که با در نظر گرفتن این موارد می‌توان اطمینان داشت که هزینه اولیه پرداخت شده برای این سیستم ظرف مدت کوتاهی جبران خواهد شد. در مجموع با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، استفاده از تجهیزات و ادوات الکترونیک قدرت روز به روز گسترده‌تر می‌شود، به طوریکه امروزه شاهد آن هستیم که در بخش‌های مختلف مسکونی، صنعتی، تجاری و به طور کلی هر واحدی که در آن یک موتور الکتریکی در حال کار است، از دستگاه کنترل دور موتور استفاده خواهد شد و می‌توان آن را جایگزین خوبی برای روش‌های قدیمی دانست. شاید این تجهیزات اندکی نسبت به تکنولوژی‌های رایج در گذشته قیمت بالاتری داشته باشند، اما قابلیت‌ها و مزایایی که استفاده از این تجهیزات ایجاد خواهد کرد، کاربرد آن‌ها را چه از لحظ فنی و چه از لحاظ اقتصادی توجیه خواهد کرد.

تولید، واردات و تعمیر قطعات آسانسور

پیشرفت سریع صنعت آسانسور در جهان و نیاز مبرم کشورمان به تحولی عمیق و جدی در این صنعت، ما را بر آن داشت تا با استفاده از قطعات و لوازم آسانسور با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای بین المللی، سهمی مفید و کارآ در این زمینه داشته باشد. تجهیزات و قطعات مصرفی تماماٌ از معتبرترین شرکت های تولید کننده و سازنده این صنعت و در بالاترین سطح تکنولوژی روز دنیا تامین می گردد و همچنین نمایندگی فروش بسیاری از قطعات وارداتی و داخلی را در زمینه فروش و خدمات پس از فروش عهده دار گردیده است.

تماس با ما

  • آدرس : تهران
  • تلفن : 6-5-14 84 91 88 021
  • تلفن : 76-74 29 12 66 021
  • همراه : 05 79 577 0930

© 1398 - تمامی حقوق این وب سایت مربوط به وب سایت آسانسور سمان می باشد. | Designed by Mr.ebrahimpoor